KAPCSOLAT

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

Jogerős itélet az utasjogok kapcsán

A Luxemburgi Európai Biróság 2006 január 10-én elutasitotta a hagyományos légitársaságokat tömöritő IATA (International Air Tarffic Association) és az Európai Fapados Légitársaságok Szövetsége közös az Egyesült Királyság Legfelsőbb Biróságához 2005 szeptemberében benyújtott, a légiutasok jogainak egységes európai szabályozását tartalmazó 2005 február 17-én életbe lépett közös EU Parlamenti és Bizottsági határozat felfüggesztését kérő keresetet.

A Biróság - mivel a jogvita Eu-s jogszabályt érint - a döntéshez a Luxemburgi Európai Biróság állásfoglalásást kérte, ezt követően a perben kötelező érvényű az EK Biróságára nézve. A légitársaságok a kompenzációt "túlzott mértékűnek" és az "arányosság elvét" sértőnek itélik meg, véleményük szerint a többi közlekedési ággal szemben diszkriminálja a légiközlekedést, olyan tényezők esetében is a légitársaságot súlytja, amelyek - pl időjárás, légiirányitás stb - amelykre légitársaságoknak nincs befolyásolási lehetősége. A Luxemburgi Európai Biróság Itélete kimondja, hogy a határozat "összeegyeztethető a Montreali Egyezménnyel és nem sérti meg az arányosság elvét." A Luxemburgi Európai Biróság Itélete szerint a kár, amit az utasok a késések, a túlbukkolások és a járattörlések miatt szenvednek el független a légitársaságok árképzési politikájától. Az Itélet szerint a kompenzáció mértéke nem túlzott, a Biróság elutasitotta, hogy a kompenzáció a légiközlekedés diszkriminációját jelentené a többi közlekedési ágazattal szemben. Az Itélettel szemben fellebbezésnek helye nincs, ugyanakkor a Fapados Légitársaságok Szövetsége szerint a nemzeti biróságokon születhet eltérő itélet. A jogszabályt eredetileg azért alkották meg, hogy visszatartsák a légitársaságokat a túlbukkolásoktól és egy év múlva felülvizsgálja az EU, és a fapados légitáraságok szövetsége törekedni fog arra, hogy figyelembe vegyék a légitársaságoktól független tényezőket, illetve, hogy a kompenzáció egy részét a légiforgalmi irányitásra terheljék.

Megosztom a FaceBook-on!

 

ONLINE BIZTOSÍTÁS

Colonade-Atlasz Assistance - SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK
Telefon: 06/1/460-1500
Fax 1: 06/1/460-1515
Fax 2: 06/1/460-1516

 

Nemzetközi ingyenes SEGÉLYHÍVÓ szám:
+800-1254-1354

ONLINE BIZTOSÍTÁS KÖTÉSE

REPÜLŐTÉRI PARKOLÁS

Amíg Ön utazik, autója biztonságáról folyamatos őrzés, elektronikus berendezések, kamerás figyelőrendszer gondoskodik az országban egyedüliként sérülés és lopás elleni biztosítással rendelkező Airport Hotel parkolójában. A parkoló és a terminálok között ingyenes transzfert vehet igénybe.

ONLINE FOGLALÁS