KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

Jogerős itélet az utasjogok kapcsán

A Luxemburgi Európai Biróság 2006 január 10-én elutasitotta a hagyományos légitársaságokat tömöritő IATA (International Air Tarffic Association) és az Európai Fapados Légitársaságok Szövetsége közös az Egyesült Királyság Legfelsőbb Biróságához 2005 szeptemberében benyújtott, a légiutasok jogainak egységes európai szabályozását tartalmazó 2005 február 17-én életbe lépett közös EU Parlamenti és Bizottsági határozat felfüggesztését kérő keresetet.

A Biróság - mivel a jogvita Eu-s jogszabályt érint - a döntéshez a Luxemburgi Európai Biróság állásfoglalásást kérte, ezt követően a perben kötelező érvényű az EK Biróságára nézve. A légitársaságok a kompenzációt "túlzott mértékűnek" és az "arányosság elvét" sértőnek itélik meg, véleményük szerint a többi közlekedési ággal szemben diszkriminálja a légiközlekedést, olyan tényezők esetében is a légitársaságot súlytja, amelyek - pl időjárás, légiirányitás stb - amelykre légitársaságoknak nincs befolyásolási lehetősége. A Luxemburgi Európai Biróság Itélete kimondja, hogy a határozat "összeegyeztethető a Montreali Egyezménnyel és nem sérti meg az arányosság elvét." A Luxemburgi Európai Biróság Itélete szerint a kár, amit az utasok a késések, a túlbukkolások és a járattörlések miatt szenvednek el független a légitársaságok árképzési politikájától. Az Itélet szerint a kompenzáció mértéke nem túlzott, a Biróság elutasitotta, hogy a kompenzáció a légiközlekedés diszkriminációját jelentené a többi közlekedési ágazattal szemben. Az Itélettel szemben fellebbezésnek helye nincs, ugyanakkor a Fapados Légitársaságok Szövetsége szerint a nemzeti biróságokon születhet eltérő itélet. A jogszabályt eredetileg azért alkották meg, hogy visszatartsák a légitársaságokat a túlbukkolásoktól és egy év múlva felülvizsgálja az EU, és a fapados légitáraságok szövetsége törekedni fog arra, hogy figyelembe vegyék a légitársaságoktól független tényezőket, illetve, hogy a kompenzáció egy részét a légiforgalmi irányitásra terheljék.

Megosztom a FaceBook-on!

 

ONLINE BIZTOSÍTÁS

Aegon Assistance - SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK
Telefon: 24 órás: 06/1/477-4700
Telefon: Biztositó ügyelet 06/1/465-3546

 

COVID kiegészités online nem lehetséges, ehhez kontaktálja irodánkat emailen vagy telefonon: booking.ticket@hunair.hu, 3630 6826698

ONLINE BIZTOSÍTÁS KÖTÉSE

REPÜLŐTÉRI PARKOLÁS

Amíg Ön utazik, autója biztonságáról folyamatos őrzés, elektronikus berendezések, kamerás figyelőrendszer gondoskodik az országban egyedüliként sérülés és lopás elleni biztosítással rendelkező Airport Hotel parkolójában. A parkoló és a terminálok között ingyenes transzfert vehet igénybe.

ONLINE FOGLALÁS