KAPCSOLAT

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

2007 december 20 éjféltől a közúti és 2008 március 31-től a légihatárokon is Magyarország is tagja lett az 1995-ben Schengenben létrejött u.n. Schengeni övezetnek. Ennek következtében 2007 dec 20-tól megszűnt a határellenőrzés a magyar-szlovák, magyar-osztrák és a magyar-szlovén határon, fokozottabbá vált viszont a magyar-román, magyar-ukrán és magyar-horvát határokon. A Schengeni övezet nem esik egybe az EU földrajzi határaival.

A Schengeni övezet tagállamai az alábbiak: Austria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Luxemburg, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Nem tagja a Schengeni övezetnek: Nagy-Britannia, Irország, Románia, Bulgária, Ciprus.

 

A Schengeni övezetben a tagállamok között szabadon, mindenféle ellenőrzés nélkül lehet átjárni. Ugyanakkor a tagállamok területén bármikor ellenőrizhetik a helyi rendőri szervek a személyazonosságot, amelyet személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet igazolni. A magyar jogositvány nem elegendő a személyazonosság igazolására Magyarország területén kivül, illetve határátlépéskor.

A Ferihegyi repülőtéren történő határátlépésnél a schengeni övezetbe nincs határellenőrzés, mig a schengeni övezetet továbbra is csak érvényes útlevéllel lehet elhagyni. Bármelyik (A vagy B) terminálon történt a Skycourtba való belépés  és járatra jelentkezés, a kapukhoz az alábbiak szerint kell mennI: 

2A Terminál : - schengeni terminál: Azok az utasok akik - állampolgárságtól függetlenül - schengeni tagállamból schengeni tagállamba repülnek és közben nem szakitják meg útjukat nem schengeni tagállamban: azaz schengeni határt nem lépnek át: a 2A TERNMINÁL-n kell becsekkolniuk. Számukra nincsen határellenőrzést, vámvizsgálat. Ennek ellenére az útiokmányt bármely schengeni tagállam területén bármikor kérhetik a hatóságok felmutatni.

2B Terminál: - nem schengeni terminál: Mindenki, aki nem schengeni tagállamba utazik, vagy ott megszakitja utazását: 2B TERMINÁL: Határ és vámellenőrzésen esnek át a repülőtéren. A nem Schengeni de EU-tagállamokba továbbra is személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet belépni. Svájcba légiúton történő belépéshez 2009 március 29-ig továbbra is érvényes útlevélre van szükség.

Megosztom a FaceBook-on!

 

ONLINE BIZTOSÍTÁS

Colonade-Atlasz Assistance - SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK
Telefon: 06/1/460-1500
Fax 1: 06/1/460-1515
Fax 2: 06/1/460-1516

 

Nemzetközi ingyenes SEGÉLYHÍVÓ szám:
+800-1254-1354

ONLINE BIZTOSÍTÁS KÖTÉSE

REPÜLŐTÉRI PARKOLÁS

Amíg Ön utazik, autója biztonságáról folyamatos őrzés, elektronikus berendezések, kamerás figyelőrendszer gondoskodik az országban egyedüliként sérülés és lopás elleni biztosítással rendelkező Airport Hotel parkolójában. A parkoló és a terminálok között ingyenes transzfert vehet igénybe.

ONLINE FOGLALÁS