KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

2004 május 1-től magyar személyi igazolvánnyal is utazhatnak a magyar állampolgárok az Európai Gazdasági Térség országaiba. Ezek az alábbiak: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Irország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia. Nagy-Britannia  Az uniós tagállamok a régi típusú okmányokat is elfogadják, azokat tehát nem kell lecserélni.

Az Országgyűlés döntése értelmében a magyar állampolgárok az EU-csatlakozást követően személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak az Európai Gazdasági Térség országaiba. A törvény értelmében 2004 május 1-jétől a személyi igazolvány úti okmányként szolgálhat, és 90 napi tartózkodásra jogosít minden uniós országban, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben. A 14 éven aluliak számára, valamint az unión kívüli államokba való utazáshoz a csatlakozás után is szükség lesz az útlevélre.

A jelenleg érvényes és útiokmányként használható magyar személyi igazolványok fajtái:

1991. április 1 előtt kiállitott kemény boritójú, népköztársasági cimerrel ellátott,

1991. április 1 után kiadott puha boritójú, köztársasági cimeres,

2000. január 1 után kiállitott kárrtyaformájú műanyag

KIVÉTEL: Románia, az ide utazók csak kártyaalapú személyi igazolvánnyal léphetnek be az országba és természetesen útlevéllel. A régi típusú személyi igazolványt nem fogadják el. Az uniós belső határokon, megszűnt az áruellenőrzés, és a személyforgalom kontrollját a kedvezményezett állampolgárok esetében úgynevezett "kézből kézbe", könnyített rendszerű ellenőrzés váltja fel. Ez azt jelenti, hogy az utasokat csak egyszer állítják meg - mindig a kiléptető fél -, és egyszer kérik el úti okmányaikat.
Csak azon a néhány határátkelőn marad meg a régi rendszer, ahol az átalakítás biztonsági kockázattal vagy nagy anyagi ráfordítással járna, valamint, ahol kicsi a határforgalom. A repülőtereken a csatlakozás napjától a magyar állampolgároknak az uniós ellenőrzés sávjába kell állniuk.

 

Megosztom a FaceBook-on!

 

ONLINE BIZTOSÍTÁS

Aegon Assistance - SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK
Telefon: 24 órás: 06/1/477-4700
Telefon: Biztositó ügyelet 06/1/465-3546

 

COVID kiegészités online nem lehetséges, ehhez kontaktálja irodánkat emailen vagy telefonon: booking.ticket@hunair.hu, 3630 6826698

ONLINE BIZTOSÍTÁS KÖTÉSE

REPÜLŐTÉRI PARKOLÁS

Amíg Ön utazik, autója biztonságáról folyamatos őrzés, elektronikus berendezések, kamerás figyelőrendszer gondoskodik az országban egyedüliként sérülés és lopás elleni biztosítással rendelkező Airport Hotel parkolójában. A parkoló és a terminálok között ingyenes transzfert vehet igénybe.

ONLINE FOGLALÁS