KAPCSOLAT

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

2004 május 1-től magyar személyi igazolvánnyal is utazhatnak a magyar állampolgárok az Európai Gazdasági Térség országaiba. Ezek az alábbiak: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Irország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia. Nagy-Britannia  Az uniós tagállamok a régi típusú okmányokat is elfogadják, azokat tehát nem kell lecserélni.

Az Országgyűlés döntése értelmében a magyar állampolgárok az EU-csatlakozást követően személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak az Európai Gazdasági Térség országaiba. A törvény értelmében 2004 május 1-jétől a személyi igazolvány úti okmányként szolgálhat, és 90 napi tartózkodásra jogosít minden uniós országban, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben. A 14 éven aluliak számára, valamint az unión kívüli államokba való utazáshoz a csatlakozás után is szükség lesz az útlevélre.

A jelenleg érvényes és útiokmányként használható magyar személyi igazolványok fajtái:

1991. április 1 előtt kiállitott kemény boritójú, népköztársasági cimerrel ellátott,

1991. április 1 után kiadott puha boritójú, köztársasági cimeres,

2000. január 1 után kiállitott kárrtyaformájú műanyag

KIVÉTEL: Románia, az ide utazók csak kártyaalapú személyi igazolvánnyal léphetnek be az országba és természetesen útlevéllel. A régi típusú személyi igazolványt nem fogadják el. Az uniós belső határokon, megszűnt az áruellenőrzés, és a személyforgalom kontrollját a kedvezményezett állampolgárok esetében úgynevezett "kézből kézbe", könnyített rendszerű ellenőrzés váltja fel. Ez azt jelenti, hogy az utasokat csak egyszer állítják meg - mindig a kiléptető fél -, és egyszer kérik el úti okmányaikat.
Csak azon a néhány határátkelőn marad meg a régi rendszer, ahol az átalakítás biztonsági kockázattal vagy nagy anyagi ráfordítással járna, valamint, ahol kicsi a határforgalom. A repülőtereken a csatlakozás napjától a magyar állampolgároknak az uniós ellenőrzés sávjába kell állniuk.

 

Megosztom a FaceBook-on!

 

ONLINE BIZTOSÍTÁS

Colonade-Atlasz Assistance - SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK
Telefon: 06/1/460-1500
Fax 1: 06/1/460-1515
Fax 2: 06/1/460-1516

 

Nemzetközi ingyenes SEGÉLYHÍVÓ szám:
+800-1254-1354

ONLINE BIZTOSÍTÁS KÖTÉSE

REPÜLŐTÉRI PARKOLÁS

Amíg Ön utazik, autója biztonságáról folyamatos őrzés, elektronikus berendezések, kamerás figyelőrendszer gondoskodik az országban egyedüliként sérülés és lopás elleni biztosítással rendelkező Airport Hotel parkolójában. A parkoló és a terminálok között ingyenes transzfert vehet igénybe.

ONLINE FOGLALÁS