KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

JÚN
01

Németország május 30-tól a rizikómentes területek listájára helyezte Magyarországot, hogy a Magyarországról Németországba érkezőknek nem kell teszteredményt, oltási igazolást vagy a védettséget igazoló dokumentumot felmutatniuk.

 

Kivéve ha repülőgéppel érkezőket, nekik továbbra is az alábbi igazolások egyikét kell bemutatniuk ahhoz, hogy felszállhassanak a repülőre mind a beutazás, mind a tranzit esetén:  

 

1. A beutazás időpontjánál 48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt (öntesztet nem fogadnak el), vagy 72 óránál nem régebbi, nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA).

 

2. Oltási igazolás arról, hogy a beutazó a Németországban jóváhagyott vakcinák (jelenleg a Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírt egy vagy két adagot megkapta, és az utolsó dózis felvételét követően eltelt legalább 14 nap. De az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották. Az igazolásnak angol, német, spanyol, francia, olasz  nyelven kell készülnie, tartalmaznia kell az oltások dátumát és típusát.

 

3. Igazolás arról, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből, amit egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.

 

Azokra akik, Nagy-Britanniából érkeznek, vagy, a belépés előtt 14 nappal Nagy-Britanniában tartózkodtak szigorúbb szabályok vonatkoznak!

 

Részletesebben:

 

- A teljes vakcinázáson átesett (2 oltás ha a vakcina azt követeli meg) vagy COVID19 fertőzésen átesett utazók a tesztelés követelménye alól mentesek. Ez nem vonatkozik a “virus variant” területekről érkezőkre, vagy tranzitálókra, nekik továbbra is kötelező a tesztelés a z indulás előtt.
 
- Az utazók akkor vakcináltak, ha az oltás típusa által előírt dózisokat megkapták,  eltelt az utolsó oltást követően 14 nap, és a vakcina az EU által elfogadott tipusú. jelenleg ezek:  BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Johnson & Johnson (Jansen). A COVID19 fertőzésből való felgyógyulás bizonyitéka lehet PCR/LAMP/TMA teszt, amely minimum 28 napos és maximum 6 hónapos.   
 
- Ha a belépéshez teszt kötelezettség áll fenn, akkor a negativ COVID19 teszt a felszállás idején a belépéstől számitva nem lehet 48 óránál régebbi antigén teszt vagy lehet – ÚJ – a Németországi belépéstől vagy tranzitálási érkezéstől számított 72 órán belüli PCR, RT-LAMP or TMA. Az időpontokat a mintavétel idejétől számítják.
 
- A tesztigazolásoknak angol, francia, német, olasz vagy spanyol nyelvűnek kell lenniük. Self-test-t nem fogadnak el.
 
- A teljes vakcinázáson, vagy a COVID19 megbetegedésen  átesettek számára nincs karantén kötelezettség, ha kockázatos, vagy magas kockázatú területről érkeznek. A kockázatos területekről érkező, negativ  teszt eredménnyel rendelkezők szintén mentesülnek a karantén alól. Ehhez, a vakcinázásról/immunitásról vagy tesztről készült igazolásokat fel kell tölteni a Digital Registration on Entry (DEA) rendszerbe. Amennyiben ez elmarad, a bizonyitékok az érkezést követően az egészségügyi hatóságoknál is bemutathatók.  A magyar védettségi igazolványt jelen formában nem fogadják el, mert abban csak az 1. oltás dátuma szerepel, a 2. oltásé és az oltás tipusa nem. Nem fogadnak el magyar nyelvű igazolásokat sem az oltással kapcsolatban (tehát hiába viszi bárki az oltáskor kapott fehér papiralapú igazolást,  nem fogadják el Ferihegyen sem!)
 
- A DEA regisztráció kötelező marad minden utazó számára, függetlenül milyen kockázató területről érkezik, nagyon kevés kivétellel.
 
-  A vakcinázásról/immunitásról vagy tesztről készült igazolások követelménye azokra a tranzit utasokra is vonatkozik, akik csak átutazási céllal lépnek be Németországba.  Az egyetlen kivétel, ha non-Schengen államból Schengen államba tranzitál az utas.
 

Megosztom a FaceBook-on!

 

HUNAIR BLOG

A HunAir blogját azért hoztuk létre, hogy Ön mindig tájékozott legyen a légi utaztatások témakörében. Bejegyzéseink között beszámolunk a világ és a magyar légiutazást érintő legfrisebb híreiről informásióiról. Munkatársaink figyelemmel kisérik ezeket a történéseket és a lehető leggyorsabban eljuttatját Önhöz, mint blogbejegyzést!