KAPCSOLAT

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, elsősorban a változásokra igyekszünk felhívni a figyelmet, ezért az információk nem teljeskörűek, további ellenőrzést igényelnek. 

 

A Budapest Airport a következő ajánlások betartását kéri az utasoktól:

  • A saját és mások egészsége érdekében kísérő (elköszönők vagy várakozók) nélkül lépjen be a repülőtérre, minimalizálva ezzel az egyidejűleg a létesítményben, illetve annak környékén tartózkodók számát, és biztosítva az egymástól számított megfelelő távolság megtartását
  • Fontos, hogy minden utas ügyeljen az egymástól számított 1,5 méteres távolság betartására
  • Lehetőleg használjon maszkot, és vegye igénybe a kihelyezett kézfertőtlenítőket
  • A fizikai érintkezés minimalizálása érdekében az online utasfelvételt részesítsék előnyben
  • Amelyik járatnál elérhető, használják az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszert
  • Továbbá azt tanácsoljuk, hogy megfelelő időben érkezzenek a repülőtérre

 

TRANZITÁLÁS:

 

Bangkokban,  Kína és Japán repülőterein a nem saját állampolgároknak tranzitálásra sincs lehetősége

 

Dubai és Abu Dhabi:  Felhívjuk a tranzitáló utasok figyelmét, hogy augusztus 1-től, tranzit esetén is kötelező a 4 napon belüli akkreditált tesztközpontban elvégzett negatív teszteredmény felmutatása

 

Hong Kongban a beutazás nem, de a tranzitálás június 1-től korlátozottan engedélyezett,  amennyiben az utazás egy átfogó jeggyel történik, az utast a kiinduló ponton a végcélig bechekkolják és a két légitársaság azonos légitársasági szövetségbe tartozik. Az utasnak az utazás megkezdésekor igazolnia kell, hogy  a végcél országába belépési engedéllyel rendelkezik.     

 

Ausztráliában Már lehet tranzitálni korlátozottan,:  8 órát nem meghaladóan lehet tranzitálni, belépni még nem. 8 órát meghaladó tranzitáláshoz 771 sz. tranzitvizumot kell kérni.

 

Singapúrban: Június 29-től a repülőtér elhagyása nélkül a tranzitálás Amszterdam, Koppenhága, Frankfurt és London Heathrow irányában  Singapore Airlines, a SIlkair és Soot légitársaságok által üzelemtetett járatok közöttengedélyezett. Egyéb légitársaságok közötti tranzitálás nem lehetséges. 

 

Taipeiben:  június 25-én éjféltől ismét lehet korlátozottan  tranzitálni a tajvani főváros Taoyuan (TPE) repülőterén. A tranzitálás feltétele, hogy a továbbutazásra szóló repülőjegy a China Airlines vagy a Skyteam szövetségbe tartozó másik légitársaság gépére szóljon, és a tranzitálási idő nem haladjhatja meg a 8 órát. A Kínai Népköztársaságba tartó utasok  - Hongkongot és Makaót kivéve - továbbra sem repülhetnek  Tajpejen keresztül,

 

UTAZÁS országonként

 

Ausztria: 2020. június 4-étől Ausztria megszünteti az országba történő belépés előfeltételeként eddig alkalmazott orvosi igazolás-, illetőleg karanténkötelezettséget a következő országokból érkező személyek vonatkozásában: Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Németország, Svájc és Liechtenstein.  Ez a könnyítés csak azokra vonatkozik, akik szokásos tartózkodási helye a felsorolt országok valamelyikében van. Az érintett személyeknek a határátlépésnél valószínűsíteniük kell, hogy a belépést megelőző 14 napban csak a felsorolt országokban vagy Ausztriában tartózkodtak.  A járványügyi intézkedések bevezetése előtt fennállt határellenőrzés az osztrák-magyar határon fennmarad. Aki egyéb országból érkezik, és  Ausztrián keresztül kíván gépkocsival Magyarországra utazni,megállás nélkül kell áthajtania Ausztrián, és ezt hitelt érdemlően kell igazolni:megfelelő mennyiségű üzemanyag, magyarországi úticél beállításával a navigációs rendszerben, magyar lakcímkártya. Az áthajtási szándékot ez alapján engedélyezik és szigorúan ellenőrzik(útlevelek lefényképezése). Vasúti utazásnál egy magyarországi vasútállomásig szóló menetjeggyel kell rendelkeznie. Az Ausztriában való tartózkodáshoz (tehát nem a megállás nélküli áthajtáshoz) egy 4 napnál nem régebbi, mikrobiológiai leletet tartalmazó angol, olasz vagy német nyelvű orvosi igazolást kell felmutatni. Amennyiben nincs legfeljebb 4 napos orvosi igazolása arról, hogy nem Covid-fertőzött, akkor kötelező jelleggel 14 karanténba kell vonulnia, vagy egy a reptér által nyújtott szolgáltatással élve készíttethet helyszíni gyorstesztet 190 euróért az utazó. Ha a teszt eredménye negatív, akkor az illető szabadon mozoghat az országban, kiváltva ezzel a karantént . 

 

Belgium: Belgium június 15-től megnyitja határait az Európai Unió tagállamai (hozzáértve az Egyesült Királyságot is), valamint a Schengeni Térség tagországai számára. Az említett országokból való beutazást Belgiumba, valamint az ezekbe az országokba irányuló utazást engedélyezik. Utóbbi esetben felhívják a figyelmet, hogy az utazást megelőzően szükséges tájékozódni a célországban érvényes beutazási feltételekről.

Augusztus 1-től a Belgiumba történő beutazás előtt kötelező egy online űrlap kitöltése, amelyben nyilatkozni kell a beutazás előtti külföldi tartózkodás részleteiről. A belga hatóságok szankcionálhatják az űrlap kitöltésének elmulasztását!
Az űrlap kitöltése a beutazás előtt legfeljebb 48 órával kötelező az alábbi kategóriákba tartozóknak függetlenül állampolgárságuktól, illetve attól, hogy mely országból érkeznek Belgium területére:
-minden, repülővel vagy hajóval Belgium területére érkező személynek;
-minden Belgiumba érkező személynek (függetlenül az utazás módjától), aki 48 óránál hosszabb ideig szándékozik Belgium területén tartózkodni, vagy, aki korábban Belgiumból indulva 48 óránál hosszabb ideig tartózkodott külföldön.
A repülővel történő beutazás előtt az indulási repülőtéren az űrlapot a beszállás előtt fel kell mutatni.
Az űrlap az alábbi címen érhető el angol, francia, holland és német nyelven:

 

Beloruszia(Fehéroroszország) : Június 12-től magyar állampolgárok karantén kötelezettség nélkül beléphetnek az országba, amennyiben 2 napnál nem régebbi angol vagy orosz nyelvű negativ koronavirus tesztet mutatnak be.

 

Ciprus: Június 9-től 19 ország polgárai - köztük a magyarok - légiúton beléphetnek Ciprus területére, amennyiben rendelkeznek 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszt eredménnyel.  Június 20-tól Görögország, Málta, Bulgária, Norvégia, Ausztria, Finnország, Szlovénia, Magyarország, Dánia, Izrael, Németország, Szlovákia és Litvánia állampolgárai vírusteszteredmény nélkül beutazhatnak a szigetre.  Svájc, Lengyelország, Románia, Horvátország, Észtország, és Csehország polgárainak a beutazáshoz  továbbra is negatív teszteredmény bemutatása szükséges. A felsoroltakon kívüli országok állampolgárai továbbra sem léphetnek be Ciprusra.

A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány június 9- én  létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni. A platform elérhetősége a következő:  https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home?fbclid=IwAR1h09cIu53nTzBmUE7ULfFx0tobc3TmZM6eGRbcCtEPHAOhKGJzpyXeex4
 
A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. Kizárólag a platform műszaki meghibásodása, vagy karbantartás esetén, melyet hivatalosan a platformon jelentenek be, tekintenek el az elektronikus kitöltéstől és csak ebben az esetben fogadják el a kézzel kitöltött formanyomtatványt. A korábbi információkkal ellentétben a ciprusi fél hatályos tájékoztatása értelmében távozáskor az utasoknak NEM szükséges egy elektronikus jóváhagyás bemutatása a sziget elhagyásához. További információk közvetlenül a következő e-mail címen kérhetők: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Csehország:  Június 5-től a magyar állampolgárok korlátozások (negatív teszt, karantén, úti cél megjelölése) nélkül utazhatnak Csehországba.A cseh kormány június elsejei ülésén három (alacsony, közepes és magas kockázatú) kategóriába sorolta az EU-s tagállamokat, zöld, sárga és piros színnel jelölve azokat. Magyarország a zöld, alacsony kockázatú kategóriába kapott besorolást. Az uniós országok közül Svédország van piros kategóriában, az európai nem uniós országok közül Szerbia, Montenegró, míg Ukrajna sárga.

Június 15-től szabadon utazhatnak át a zöld besorolású országokból érkezők a Cseh Köztársaság területén. Külföldi állampolgároknak a sárga és a piros országokból Csehországba történő beutazásakor szükséges a negatív PCR teszt. Uniós állampolgárok, akik piros vagy sárga országokból érkeznek tranzitálás céljából Csehországba, nem esnek korlátozás alá, amennyiben 24 órán belül elhagyják az országot.

.

Franciaország:  június 15-én megnyitotta határait az európai polgárok, így jelenleg a magyar állampolgárok előtt is. 

 

Görögország: . A túrizmus előtt június 15-től megnyitják a határokat, elsőként az athéni reptérre lehet érkezni.Az Athénba érkező magyar állampolgároknak a negativ korona vírus teszt, de a belépéskor szúrópróba szerinti szűrést végeznek, és aki szűrés alá esik 24 órára az általa megadott cimen köteles karanténba vonulni a teszt eredményének kézhezvételéig.  A Thesszalonikibe érkező magyar állampolgárokat mindet szűrik és mindenkire vonatkozik a 24 órás karantén. A tövábbutazók továbbmehetnek, de érkezés után nekik is kötelező a 24 órás karantén.   A 4 óránál rövidebb repülőutakon  nem lehet ételt felszolgálni, ez alól legfeljebb az előre csomagolt élelmiszer lehet kivétel. Arra nem vonatkozik előírás, hogy a gépeken üres helyeket kéne hagyni. 

2020. július 1-től augusztus 31-ig, 48 órával a várható érkezés előtt mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/#/ . Ennélkül megtagadhatják a beszállást az utazótól.
 
A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A tesztelésre kiválasztott  utasoknak az általuk foglalt szálláson 1 napra karanténba kell vonulnia a teszt eredményének megérkezéséig. Akinek negatív a tesztje folytathatja a nyaralását, akinek pozitív a tesztje, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül.
A repülőgéppel érkezőknek minimum 48 órával az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni a nyomtatványt.
A szárazföldi, vagy tengeri úton érkezőknek minimum 48 órával, de maximum 72 órával az országba érkezés előtt kell kitölteni a nyomtatványt.

 

Horvátország:  Szabadon lehet utazni június 12-től a két ország állampolgárainak. Azoknak az utasoknak, akik adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. Az adatok online feltöltését követően az utasnak visszaigazoló e-mailt küldenek, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatásait és javaslatait. https://entercroatia.mup.hr

 

Hollandia:  A Schipol repülőtéren a KLM Health Service Provider  dij ellenében megcsinálja a COVID-19 tesztet. Az eredmény 24-32 órán belül van kész. További információért hivja a 020 2445214 telefonszámot, vagy töltse ki a  a COVID19 PCR contact nyomtatványt :   https://klmhealthservices.com/en/contact-form-covid-19-pcr-test/ 

Utazása során az amszterdami Schiphol repülőtéren kitöltött egészség-igazolás bemutatása lehet szükséges. Az egészség-igazolás a következő honlapon keresztül érhető el:  https://assets.ctfassets.net/biom0eqyyi6b/1ujr8KV2qtylvVTMpEFDDA/063bc2c6100ae1899a0e9d153b356aed/Gezondheidsverklaring_versie2.pdf.  További információkért kérjük, keresse fel a repülőtér honlapját:  https://www.schiphol.nl/en/page/do-i-need-a-health-certificate-to-travel

 

Íroszág: 2020. július 22- től a magyar állampolgárok mentesülnek a karantén alól az Írországba utazást követően. Az aktuális információkról az Ír kormány  honlapján (www.gov.ie; www.dfa.ie ) tájékozódhatnak.

 

 Katar:2020 augusztus 13-tól meghatározott országokból való indulás esetén a járat igénybevételének előfeltétele 72 óránál nem régebbi negatív akkreditált laborban elvégzett PCR COVID19 teszt igazolás. 12 évnél fiatalabb, szülővel utazó gyermek kivételt képez.

A check in folyamatában ki kell tölteni az alábbi nyomtatványt és azt kitöltve a teszt igazolással együtt át kell adni. A nyomtatvány itt tölthető le: https://www.qatarairways.com/content/dam/documents/QR-consent-form-PCR.pdf
Magyarország és Ausztria jelenleg nincs ezen országok között, de ez változhat.  Bangladesh, Brazilia, Irán, Irak, Pakisztán, Sri Lanka viszont igen.

 

Lengyelország: Június 12-től  megnyitja határait Lengyelország az Európai Unió tagállamai számára.

 

Maldiv szigetek  július 15-től fogadja a külföldi turistákat.  Érkezéskor minden turista 30 napra szóló ingyenes vízumot kap. Csak a turisztikai minisztérium által regisztrált szálláshely által visszaigazolt szállásfoglalás birtokában lehet belépni a Maldív-szigetekre. Azokon a szigeteken, ahol nem élnek helyiek, az összes szálláshely – az üdülőszállodáktól a vendégházakig megnyithat. Azok a vendégházak és hotelek, amelyek az egyébként lakott szigeteken működnek, majd csak augusztus elsejétől fogadhatnak vendéget. 

Különleges engedélyek birtokában tranzitszállásra is van lehetőség a lakott szigeteken. A végső szálláshelyen keresztül elvégezhető a tranzitszállás engedélyeztetése.  A július második felében érkező turisták csak egyetlen szálláshelyen tölthetik el nyaralásukat, ez alól csak a tranzitszállás lehet kivétel.  Az országba való belépéshez nincs szükséges előzetes negatív vírusteszteredményre, tünetmentes vendégeknek karanténba sem kell vonulniuk.  A repülőgépen minden utas érkezés előtt ki kell töltsön egy egészségügyi nyilatkozatot. Aki repülés közben légzési problémákat észlel magán, annak érkezéskor jelentkeznie kell az egészségügyi hatóság képviselőinél. Leszállás után a repülőtéren maszkot kell viselni. A turisták testhőmérsékletét ellenőrzik. Aki a vírusfertőzés jeleit mutatja, azon PCR-tesztet végeznek, az utazó költségére. Ezután az illető karanténba kerül az eredetileg lefoglalt szálláshelyén vagy tranzitszállásán. Ha a teszt pozitív, az illető izolációban maradhat a szálláshelyén, vagy bekerülhet valamelyik állami izolációs intézménybe.
Azt javasolják, hogy a turisták töltsék le a „TraceEkee" kontaktuskövető alkalmazást. Az egészségügyi hatóságok a szálláshelyeken is ellenőrizhetik a turistákat

 

Izland

 

 Az érkezéskor a beutazók választhatnak egy helyszíni teszt, vagy a 14 napos karantén között. Hozott negatív koronavírusos teszt bemutatására nincsen lehetőség,  A helyszínen végzett koronavírustesztek költségét az utasok fizetik (előregisztrációt követően 9.000,-ISK, megérkezéskor helyszínen 11.000,-ISK)  Amennyiben a teszt elvégzését követő 24 órában nem kap visszajelzést tesztjéről a beutazó, a teszt eredménye negatív lett. Tesztet a Keflavík nemzetközi repülőtéren ill. Seyðisfjörður kompkikötőben van lehetősége elvégezni az Izlandra érkezőknek.    Az Izlandra utazóknak az utazást megelőzően ki kell tölteniük az alábbi előregiszrációt:  https://visit.covid.is

 

 

 

 Lettország

 

 A nemzetközi járatokkal Lettországba érkezőket (repülőgép, hajókomp, busz) ellenőrzik  és regisztrálják. Ez a magánrepülőgépekre és a magántulajdonú jachtokra is vonatkozik. A regisztrációt egyelőre papíralapon kell elvégezni a határátkelőn, de augusztus elejétől elektronikus (elő)regisztráció lehetősége is rendelkezésre áll majd. A regiszráltak adatait, a kiindulási/tranzitálási országok listája függvényében átadják a Betegség Megelőzési és Ellenőrzési Központnak (SPKC) és az Országos Rendőrkapitányságnak, amely az adatokat 14 nap után megsemmisíti. A magánautóval érkezőknek csak a belarusz és az orosz határon kell regisztrálniuk.   A regisztárciós adatlap erről a linkről is letölthető: ttps://www.sam.gov.lv/en/article/questionnaire-be-filled-persons-entering-latvia-using-services-international-carriers

 
 Málta:

2020 július 1-től újra megnyilt a kereskedelmi járatok előtt a Máltai Nemzetközi Repülőtér.  A korlátozások feloldása a len tfelsorolt országokból/ba irányuló  közvetlen járatokra vonatkozik ezekbe beletartozik Magyarország is. Az ezekből az országokból Máltára érkező utasoknak nem kell 14 napos kötelező karanténba vonulni érkezéskor, de továbbra is ki kell tölteni a "passenger locator form" nevű nyomtatványt annak érdekében, hogy szükség esetén a hatóságok a lehető leghamarabb megtalálják őket. A nyomtatványt itt lehet előre kitölteni   https://www.maltairport.com/declarationforms/

Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Kína, Csehország, Horvátország, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Indonézia, Írország, Olaszország, Japán, Jordánia, Lettország, Libanon, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Monaco, Marokkó, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Ruanda, San Marino, Szlovákia, Szlovénia, Dél-Korea, Spanyolország, Svájc, Thaiföld, Tunézia, Törökország, Egyesült Arab Emirátusok, Egyesült Királyság, Uruguay, Vatikán
 
 

Nagy-Britannia: Az országba való be-és kiutazás minden közlekedési eszközön lehetséges. Az Egyesült Királyságban a külföldről beutazók 14 napos karanténra kötelezettek, amely alól meghatározott országokból,  köztük a Magyarországról érkezők július 10-től mentesülnek, amennyiben a beutazást megelőző 14 napban nem kerestek fel más, a kivételek közé nem sorolt országot vagy területet. A mentesség egyelőre csak az Angliába és Skóciába utazókra vonatkozik, Észak-Írország és Wales továbbra is 14 napos karanténkötelezettséget ír elő. A brit karantén-rendelkezések előzetes online adatszolgáltatással járnak együtt. A beutazást megelőzően kitöltendő, és annak visszaigazolása az országba való belépéskor -akár mobiltelefonról - bemutatandó (többek között a tartózkodás / karanténletöltés helyszínének megjelölését tartalmazó) online formanyomtatvány (Passenger Locator Form) az alábbi honlapon érhető el: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk. A Passenger Locator Form kitöltése kötelező minden külföldről beutazó személynek. 

 

Németország: 

Németország június 15- én megszüntette a járványügyi helyzettel kapcsolatos belső határellenőrzést minden szárazföldi határszakaszán, valamint a Schengen-térségen belüli légiforgalomban. Így tehát Magyarország, a további EU-tagállamok, Izland, Norvégia, Liechtenstein, illetve az Egyesült Királyság és Svájc állampolgárai, valamint a szűkebb értelemben vett családtagjaik (házastárs, gyermek) beutazhatnak  Németországba. Ugyanígy beutazhatnak továbbá azon harmadik országok állampolgárai is, akik a felsorolt államok valamelyikében állandó tartózkodásra jogosultak.
 
Július 02-ától korlátozás nélkül beutazhatnak további 8 harmadik országból: Ausztrália, Georgia, Kanada, Montenegró, Új-Zéland, Thaiföld, Tunézia, Uruguay, valamint viszonosság esetén további 3 országból: Japánból, Dél-Koreából és Kínából. A beutazási szabályok esetén a kiindulási ország, és nem az állampolgárság az irányadó. A listát kéthetente vizsgálják felül a fertőzöttségi adatokat figyelembe véve.
 
Fenti országokon kívüli harmadik országból továbbra is csak meghatározott személyi kör, illetve csak alapos okkal léphetnek be Németország területére. A nyomós indok meglétét a német hatóságok a határátlépés alkalmával ellenőrzik.

 Dij ellenében elvégezhető a SARS-CoV-2  PCR teszt mind a frankfurti, mind a Müncheni reptéren. Az eredmény applikáción keresztül érhető el, 8 órán belül 59 EURO, 3 órán belül 139 EUR. A teszteleés előzetes regisztrációhoz kötött. Frankfurtban  www.centogene.com/corona vagy közvetlenül  a teszt központ honlapján lehet regisztrálni, és a 1. terminálon történik. Münchenben szintén az 1. Terminálon a MediCar végzi a tesztelést és ezen a site-on lehet regisztrálni: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. . Az eredmény 4 órán belül elkészül.

 

Olaszország: Június 3-tól korlátozás nélkül butazhatnak az EU állampolgárai.  Előzetes regisztrációhoz kötött a Szardinira és a Pugliába való beutazás. Szardinia esetében ezen a honlapon kell minimum 48 órával indulás előtt regisztrálni:   https://sus.regione.sardegna.it/sus.,   Puglia esetében:  https://www.sanita.puglia.it/autosegnalazione-coronavirus , Szicilia esetében: https://siciliasicura.costruiresalute.it/welcome

 

Oroszország: július 15-től eltörli a kötelező kéthetes karanténba vonulást azon beutazó orosz és külföldi állampolgárok esetében, akik háromnaposnál nem régebbi negatív Covid-19-tesztet tudnak felmutatni. Az érintetteknek orosz vagy angol nyelvű igazolással kell rendelkezniük arról, hogy polimeráz láncreakció (PRC) módszerével elvégzett laboratóriumi vizsgálaton estek át, nem fertőzöttek, vagy hogy G immunoglobulin (IgG) antitest termelődött a szervezetükben

 

 Románia: Beutazási tilalom van érvényben a külföldi és hontalan személyekre. Kivételek:

 az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárai
román állampolgár családtagjai,
az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárainak romániai tartózkodási hellyel rendelkező családtagjai,
a huzamos tartózkodási vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy a hatóságok által kibocsátott tartózkodási engedéllyel egyenértékű okmánnyal vagy ezzel egyenértékű, más államok által kibocsátott okiratokkal rendelkező személyek
a szakmai okokból utazó és ezt vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy más egyenértékű okmánnyal igazoló személyek, illetve orvosi személyzet, orvostudományi kutatók, idősek gondozásával foglalkozó orvosi személyzet, továbbá a szállítmányozók és más, a szükséges javak szállítását elősegítő személyek
a diplomáciai vagy konzuli személyzet, a nemzetközi szervezetek személyzete, a humanitárius szállítmányokat biztosító katonai vagy polgári személyek
az átutazó személyek, beleértve a konzuli támogatás következtében repatriáltak
a halaszthatatlan okokból utazó utasok
a nemzetközi védelemre szoruló vagy más humanitárius okokból utazó személyek
Azok közül, akik a fenti kategóriák szerint beléphetnek, nem kell karanténba/elkülönítésbe vonulniuk a „zöld zónából” érkezőknek, illetve a „zöld zónán” kívülről érkezőknek, ha az érkezést közvetlenül megelőzően legalább 14 napot a „zöld zónában” tartózkodtak. Az érvényes zóna besorolást hétfőnként teszik közzé. (Magyarországot jelenleg a zöld zónába sorolják.)

 

Sri Lanka: Augusztus 1-től fogadja a látogatókat Sri Lanka.  Az országba való belépéshez vízumra van szükség, a látogatónak minimum 5 éjszakát kell Sri Lankán tartózkodnia.  A látogatók, csak a hatóságok által akkreditált szálláshelyen szállhatnak meg. A belépés feltétele a 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszt. A szigetre érkezéskor mindenkinek kötelező az ingyenes PCR teszt, amig 24 órát várni kell a teszt eredményére, addig kötelezően 1 éjszakát egy colomboi vagy negomboi 4 vagy 5 csillagos szállodában kell eltölteni. A belépsét követő 4-5. napon egy mobil ellenőrző egység ismét teszteli a látogatókat a bejelentett szálláshelyükön. Akinek a tesztje pozitiv annak 14-21 napig hatósági karanténba, vagy kórházba kell vonulnia Azoknak, akik 10 napnál tovább maradnak, a 10. napon újabb mobil teszteléssen kell részvegyenek.

 

Spanyolország: Sánchez kormányfő bejelentése szerint június 21-től megnyitja határait az EU tagországokkal szemben. Kivételt Portugália képez, amellyel július 1-jén ünnepi keretek között indul meg a forgalom. Július 1-től fokozatosan fogja megnyitni határait az EU-n kivüli országok felé. 48 órával beutazás előtt online regisztrálni kell az alábbi oldalon: https://www.spth.gob.es/create . A regisztráció folyamán kapott QR kódot be kell tudni mutatni kérésre.

 

Szerbia: Május 25-től korlátozás nélkül léphetnek be a magyar állampolgárok Szerbiába.

 

Szlovákia: Június 20- tól Szlovákiába Magyarország, Csehország és Ausztria mellett Németország, Liechtenstein, Svájc, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Görögország, Ciprus, Málta, Észtország, Lettország, Litvánia, Finnország, Norvégia, Dánia, Izland, Montenegró, Lengyelország, Monaco, Feröer-szigetek (23 biztonságos állam) területéről karanténintézkedés és negatív teszt eredmény bemutatási kötelezettsége nélkül léphetnek be a Szlovákiában és a megjelölt országokban állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező személyek. Annak, aki a belépést megelőző 14 napban olyan országban járt, ami nincs a 19 biztonságos ország között, 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt eredményt kell szlovák, angol, német nyelven bemutatnia és a negatív teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulnia. A biztonságos országok listáján nem szereplő országokból magyar állampolgárok sem tudnak Szlovákiába korlátozás nélkül beutazni, mivel Szlovákia nem állampolgárság, hanem területen tartózkodás alapján engedi, illetve korlátozza területére a belépést.

 

Szlovénia: Szlovéniába magyar állampolgároknak Magyarország felől továbbra is karanténmentes a beutazás, illetve a tranzitálás. A Pince-Tornyiszentmiklós (autópálya) határátkelőhelynél torlódások alakulhatnak ki.

Horvátország felől Magyarország felé történő tranzitálás lehetséges, további szlovéniai tartózkodás esetén – a horvátországi járványügyi helyzetre tekintettel – 14 napos hatósági karantén kötelezettség áll fenn.
A szlovén rendőrség előállíthatja azokat, akik nem mondtak igazat a kiindulási országukról a határátkelőhelyeken történő beléptetésnél és később valakit megfertőztek Szlovéniában.
 
2020. július 3-tól a Szlovénia területén keresztül tranzitáló, nemzetközi forgalomban közlekedő autóbuszok nem állhatnak meg Szlovénia területén. Az autóbuszt közlekedtető vállalatnak a tranzitáló utasokról egy listát kell bemutatnia a Szlovéniába történő be-, illetve kilépéskor. A nemzetközi forgalomban tranzitáló autóbuszok kizárólag a gépjárművezetők és az utasok sürgős pszichológiai és egészségügyi szükségletei miatt állhatnak meg, mely megállások során egyszerre maximum öt (5) fő hagyhatja el az autóbuszt kézfertőtlenítést és védőmaszk felvételét követően. A védőmaszkot kizárólag az autóbuszba történő visszaszállást követően vehetik le.
 
Törkország
A Törökországba érkező külföldieknek egy formanyomtatványt kell kitölteniük, melyen az alábbi adatok megadása kötelező:
személyes adatok; 
utazási adatok (közlekedési eszköz fajtája, ülés száma); 
törökországi szálláshely címe; 
elérhetőségek; 
esetleges tünetek.
A formanyomtatványon begyűjtött információkat a török hatóságok egy hónapig tárolják.

 

Ukrajna:  Magyarország ismét a zöld országok kategóriájába van sorolva. 

 

 

Megosztom a FaceBook-on!

 

ONLINE BIZTOSÍTÁS

Colonade-Atlasz Assistance - SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK
Telefon: 06/1/460-1500
Fax 1: 06/1/460-1515
Fax 2: 06/1/460-1516

 

Nemzetközi ingyenes SEGÉLYHÍVÓ szám:
+800-1254-1354

ONLINE BIZTOSÍTÁS KÖTÉSE

REPÜLŐTÉRI PARKOLÁS

Amíg Ön utazik, autója biztonságáról folyamatos őrzés, elektronikus berendezések, kamerás figyelőrendszer gondoskodik az országban egyedüliként sérülés és lopás elleni biztosítással rendelkező Airport Hotel parkolójában. A parkoló és a terminálok között ingyenes transzfert vehet igénybe.

ONLINE FOGLALÁS