KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, elsősorban a változásokra igyekszünk felhívni a figyelmet, ezért az információk nem teljeskörűek, további ellenőrzést igényelnek. 

 

FERIHEGYI önköltséges teszt központ:

 

A Budapest Airport és a Universal Medical Hub együttműködésével a 2B Terminál bárki által megközelíthető érkezési szint területén PRC teszt és antigén koronavírusteszt elvégzésére alkalmas tesztelő állomás nyíltott. Nyitvatartás 03.00 - 20.00 óráig.. A tesztet nem  csak utasok, bárki kérheti, időpont foglalás nélkül.  A PCR teszt ára a hatósági árnak megfelelő 19500 Ft. A PCR teszt eredménye 24-48 óra alatt, míg az antigén teszt 15-20 perc alatt készül el. Online regisztrűáció szükséges: https://bud.umedhub.com

 

 

Online regisztráció kötelezettség országonként:  Passenger Locator Form (PLF)

A QR kódot a check innél be kell mutatni. Egyes országok esetében lehetséges papir alapon is kitölteni és a  nyomtatványt átadni a check innél.  A kitöltéshez többnyire tudni kell a repülőgépen az ülés számát.

 

 

Utazási feltételek:

 

EURÓPAI UNIÓ tagállamain belül:

 Általános szabály: (eltérések lehetnek)

Jelenleg az EU minden államába korlátozás mentersen, azaz  teszt és oltásigazolás nélkül  lehet belépni.

 

1. oltottság igazolása.   
Alapesetben az EU-s jogszabály az EU által elfogadott vakcinák kölcsönös elfogadását irja elő, de bármely tagállam dönthet úgy, hogy más vakcinát is elfogad. A tagállamok előirják, mennyi időnek kell eltelnie az egyes oltások beadásától a belépésig.  Összegyűjtöttük az EU-s és néhány más ország által elfogadott vakcinákat (ld csatolmány).  A kigyűjtés a kétoldalú szerződések esetén csak magyar állampolgárokra vonatkoznak.
 vagy
2. igazolható az is, hogy az egyén átesett a COVID fertőzésen. Itt a tagországok eltérően határozzák meg, hogy mennyi ideig veszik ezt figyelembe. Antitest tesztek elfogadása szinte kizárt.  A megbetegedés, vagy a betegség utáni negativ teszt időpontját szokták előirni.
 vagy
3.  PCR/antigén és egyéb tesztek eredménye. Itt a tagországok előírják a mintavétel és a belépés időpontjai között mennyi idő lehet a maximum.
 
A tagállamok belépési követelményei mellett mindig ellenőrizni kell, a légitársaságok, illetve a tranzit országok (ha van ilyen) belépési és tranzitálási feltételeit is. 
Az EU-s COVID igazolás értelmezése kapcsán több félreértést tapasztaltunk.
 
Az ügyfélkapun keresztül az EESZT oldaltól letölthető, az EU-s COVID igazolásnak megfelelő igazolások önmagukban még nem jelentik az Európai Unión belüli korlátlan utazás lehetőségét.  Ez annak az eszköze, a követelményeknek való megfelelést hitelesen és minden tagállam által elfogadott egységes formában lehessen igazolni.
 
 A lényeg abban van, mit tartalmaz az igazolás.
Az igazolás 3 féle  – az EU-n belüli korlátlan utazást  lehetővé tevő -  információt tartalmazhat, de ezeknek meg kell felelni az adott célországban előirt feltételeknek is: a  tagállamok amely egyidejűleg oltási és PCR teszt kötelezettséget is előirhatnak. 

 

 

Akinek lejár a 9 hónap és nincs 3. oltása, az az Eu-n belüli utazások vonatkozásában olyan, mintha nem lenne oltása feb 1-től függetlenül attól milyen típusú vakcinát kapott! 

 Az Európai Bizottság kilenc hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan .

Az oltási igazolványokat a tagállamok az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától számított kilenc hónapig fogadják el. Egyadagos oltóanyag esetében ez azt jelenti, hogy az igazolvány az első és egyetlen adag beadásától számított 270 napig marad érvényben. Kétadagos oltóanyag esetében az elfogadási időszak a második adag vagy – az oltás beadásának helye szerinti tagállam oltási stratégiájával összhangban – a vírus okozta betegségből való felépülés után beadott első és egyetlen adag beadásától számított 270 nap.

A kedden elfogadott új szabályok értelmében az EU-tagállamoknak minden olyan oltási igazolványt el kell fogadniuk, amelyet kevesebb, mint 9 hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki. A tagállamok nem írhatnak elő ennél rövidebb vagy hosszabb elfogadási időszakot.

A jelenlegi állás szerint az emlékeztető (3.) adagok beadását követően kiállított igazolványokra nem vonatkozik standard elfogadási időszak, mivel most még nem áll rendelkezésre elegendő adat arra vonatkozóan, hogy azok mennyi időre nyújtanak védelmet.

Az igazolvány nem tartalmaz az elfogadási időszakra vonatkozó információt. Ehelyett az uniós védettségi igazolványok ellenőrzéséhez használt mobilalkalmazásokat módosítják. Ha az oltás időpontja óta több mint 270 nap telt el, az ellenőrzésre használt mobilalkalmazás azt fogja jelezni, hogy az igazolás lejárt.

Annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az elfogadási időszak technikai végrehajtásához és a tagállamoknak az emlékeztető adagok beadására irányuló oltási kampányaira, az új szabályokat 2022. február 1-től kell alkalmazni

 

 

Amerikai Egyesült Államok

 

Az USA 2021 november 8-i hatállyal engedélyezi a nem létfontosságú utazásokat  - légi és szárazföldi belépéssel -  az alábbi az alábbi feltétel teljesülése esetén:
 
- csak teljes oltottsággal rendelkező utazók léphetenek be. Az elfogadott vakcinák az USA által jóváhagyott, valamint a WHO sűrgősségi eljárásában jóváhagyott vakcinák, tehát 2 oltást kell igazolni a  Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm esetében  és 1 oltást kell igazolni a Janssen (vagy Johnson and Johnson) esetében.  Az EU-s applikációval való  igazolás elfogadott.   A magyar védettségi kártya, vagy a 2 dózisú oltások esetében az 1. dozis nem elfogadott,  továbbá nem elfogadott a Sputnyik V oltás sem.
és
 
Egyebek mellett ezek együttes bemutatásával lehet az USÁ-ba belépni. A feltételek meglétét már a check innél igazolni kell, a légitársaság nem megfelelően dokumentált utasokat nem vehet fel a járatra!
 
 

 

 

 

Megosztom a FaceBook-on!

 

ONLINE BIZTOSÍTÁS

Aegon Assistance - SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK
Telefon: 24 órás: 06/1/477-4700
Telefon: Biztositó ügyelet 06/1/465-3546

 

COVID kiegészités online nem lehetséges, ehhez kontaktálja irodánkat emailen vagy telefonon: booking.ticket@hunair.hu, 3630 6826698

ONLINE BIZTOSÍTÁS KÖTÉSE

REPÜLŐTÉRI PARKOLÁS

Amíg Ön utazik, autója biztonságáról folyamatos őrzés, elektronikus berendezések, kamerás figyelőrendszer gondoskodik az országban egyedüliként sérülés és lopás elleni biztosítással rendelkező Airport Hotel parkolójában. A parkoló és a terminálok között ingyenes transzfert vehet igénybe.

ONLINE FOGLALÁS