KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, elsősorban a változásokra igyekszünk felhívni a figyelmet, ezért az információk nem teljeskörűek, további ellenőrzést igényelnek. 

 

FERIHEGYI önköltséges teszt központ:

 

A Budapest Airport és a Universal Medical Hub együttműködésével a 2B Terminál bárki által megközelíthető érkezési szint területén PRC teszt és antigén koronavírusteszt elvégzésére alkalmas tesztelő állomás nyíltott. Nyitvatartás 03.00 - 20.00 óráig.. A tesztet nem  csak utasok, bárki kérheti, időpont foglalás nélkül.  A PCR teszt ára a hatósági árnak megfelelő 19500 Ft. A PCR teszt eredménye 24-48 óra alatt, míg az antigén teszt 15-20 perc alatt készül el. Online regisztrűáció szükséges: https://bud.umedhub.com

 

 

Online regisztráció kötelezettség országonként:  Passenger Locator Form (PLF)

A QR kódot a check innél be kell mutatni. Egyes országok esetében lehetséges papir alapon is kitölteni és a  nyomtatványt átadni a check innél.  A kitöltéshez többnyire tudni kell a repülőgépen az ülés számát.

 

 

Beutazási feltételek:

 

EURÓPAI UNIÓ tagállamain belül:

 Általános szabály: (eltérések lehetnek)

1. oltottság igazolása.   
Alapesetben az EU-s jogszabály az EU által elfogadott vakcinák kölcsönös elfogadását irja elő, de bármely tagállam dönthet úgy, hogy más vakcinát is elfogad. A tagállamok előirják, mennyi időnek kell eltelnie az egyes oltások beadásától a belépésig.  Összegyűjtöttük az EU-s és néhány más ország által elfogadott vakcinákat (ld csatolmány).  A kigyűjtés a kétoldalú szerződések esetén csak magyar állampolgárokra vonatkoznak.
 vagy
2. igazolható az is, hogy az egyén átesett a COVID fertőzésen. Itt a tagországok eltérően határozzák meg, hogy mennyi ideig veszik ezt figyelembe. Antitest tesztek elfogadása szinte kizárt.  A megbetegedés, vagy a betegség utáni negativ teszt időpontját szokták előirni.
 vagy
3.  PCR/antigén és egyéb tesztek eredménye. Itt a tagországok előírják a mintavétel és a belépés időpontjai között mennyi idő lehet a maximum.
 
A tagállamok belépési követelményei mellett mindig ellenőrizni kell, a légitársaságok, illetve a tranzit országok (ha van ilyen) belépési és tranzitálási feltételeit is. 
Az EU-s COVID igazolás értelmezése kapcsán több félreértést tapasztaltunk.
 
Az ügyfélkapun keresztül az EESZT oldaltól letölthető, az EU-s COVID igazolásnak megfelelő igazolások önmagukban még nem jelentik az Európai Unión belüli korlátlan utazás lehetőségét.  Ez annak az eszköze, a követelményeknek való megfelelést hitelesen és minden tagállam által elfogadott egységes formában lehessen igazolni.
 
 A lényeg abban van, mit tartalmaz az igazolás.
Az igazolás 3 féle  – az EU-n belüli korlátlan utazást  lehetővé tevő -  információt tartalmazhat, de ezeknek meg kell felelni az adott célországban előirt feltételeknek is: a  tagállamok amely egyidejűleg oltási és PCR teszt kötelezettséget is előirhatnak. 

 

Az omikron variáns terjedése miatt, egyes tagllamok az általásnos feltételeknél szigorúbb beutazási és karantén feltételeket köthetnek ki, minden esetben ellenőrizni kell utazás előtt! 

2022 február 1-től:

 

Akinek lejár a 9 hónap és nincs 3. oltása, az az Eu-n belüli utazások vonatkozásában olyan, mintha nem lenne oltása feb 1-től függetlenül attól milyen típusú vakcinát kapott! 

 Az Európai Bizottság kilenc hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan .

Az oltási igazolványokat a tagállamok az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától számított kilenc hónapig fogadják el. Egyadagos oltóanyag esetében ez azt jelenti, hogy az igazolvány az első és egyetlen adag beadásától számított 270 napig marad érvényben. Kétadagos oltóanyag esetében az elfogadási időszak a második adag vagy – az oltás beadásának helye szerinti tagállam oltási stratégiájával összhangban – a vírus okozta betegségből való felépülés után beadott első és egyetlen adag beadásától számított 270 nap.

A kedden elfogadott új szabályok értelmében az EU-tagállamoknak minden olyan oltási igazolványt el kell fogadniuk, amelyet kevesebb, mint 9 hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki. A tagállamok nem írhatnak elő ennél rövidebb vagy hosszabb elfogadási időszakot.

A jelenlegi állás szerint az emlékeztető (3.) adagok beadását követően kiállított igazolványokra nem vonatkozik standard elfogadási időszak, mivel most még nem áll rendelkezésre elegendő adat arra vonatkozóan, hogy azok mennyi időre nyújtanak védelmet.

Az igazolvány nem tartalmaz az elfogadási időszakra vonatkozó információt. Ehelyett az uniós védettségi igazolványok ellenőrzéséhez használt mobilalkalmazásokat módosítják. Ha az oltás időpontja óta több mint 270 nap telt el, az ellenőrzésre használt mobilalkalmazás azt fogja jelezni, hogy az igazolás lejárt.

Annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az elfogadási időszak technikai végrehajtásához és a tagállamoknak az emlékeztető adagok beadására irányuló oltási kampányaira, az új szabályokat 2022. február 1-től kell alkalmazni

 

 

 

 

Amerikai Egyesült Államok

 

Az USA 2021 november 8-i hatállyal engedélyezi a nem létfontosságú utazásokat  - légi és szárazföldi belépéssel -  az alábbi 2 feltétel egyidejű teljesülése esetén:
 
- csak teljes oltottsággal rendelkező utazók léphetenek be. Az elfogadott vakcinák az USA által jóváhagyott, valamint a WHO sűrgősségi eljárásában jóváhagyott vakcinák, tehát 2 oltást kell igazolni a  Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm esetében  és 1 oltást kell igazolni a Janssen (vagy Johnson and Johnson) esetében.  Az EU-s applikációval való  igazolás elfogadott.   A magyar védettségi kártya, vagy a 2 dózisú oltások esetében az 1. dozis nem elfogadott,  továbbá nem elfogadott a Sputnyik V oltás sem.
és
- A belépés előtti 72 órával levett negativ PCR teszt bemutatása. Angolnyelvű, útlevélszámmal ellátott igazolás szükséges.
 
Egyebek mellett ezek együttes bemutatásával lehet az USÁ-ba belépni. A feltételek meglétét már a check innél igazolni kell, a légitársaság nem megfelelően dokumentált utasokat nem vehet fel a járatra!
 
 

Kanada

 

2021 szeptember7-től megszűnt a kanadai beutazási tilalom (kivéve Indiából és Makokkóból), az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén

- A kanadai kormány által elfogadott vakcinákkal való teljes oltottság esetén (Phizer, Moderna, Astra, Jansen) ha a 2. illetve a jansen esetén az 1. oltás után eltelt 14 nap.

- A belépéstől számitott 72 órán belül levett negativ PCR teszt eredmény, vagy a belépéstől számitott 180-14 nap között positiv COVID 19 teszt. 

- Tünetmentesség

- Az angol vagy francia nyelvű oltási igazolás, vagy a pozitiv teszt igazolás feltöltése az alábbi linkre: https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/coronavirus-disease-covid-19/arrivecan.html?utm_campaign=cbsa-asfc-covid19-21-22&utm_source=media&utm_medium=email&utm_content=exemptions_aug21_en43  Javasolt ezekből printelt verzót is vinni az utazásra. 

- A beutazáshoz szükséges összes dokumentum megléte (vizum, eTA stb)

- Az érkezéskor való tesztelés vállalása szükség esetén.

Fent 6 kritérium bármelyikének hiánya beutazási tilalmat von maga után

 

Katar:

július 12-től bizonyos feltételekkel. Magyarország a Zöld országlistában szerepel, így a magyar állampolgárok az alábbi előirások szerint  utazhatnak be az országba:
 - 2 oltással rendelkezők (Pfizer, Astra, J&J, Moderna) 0-11 éves mehet az oltott szülővel, 12-17 éves nem mehet
-        Érkezés előtti 72 órán belül elvégzett negatív PCR teszt
-        Kötelező regisztráció érkezés előtt legalább 12 órával itt: https://www.ehteraz.gov.qa/PER/loginPage?language=en
 
Tranzitáláskor a tesztkötelezettség az induló országtól függ, ez különösen hazafelé lehet fontos.
 
 
 Nagy-Britannia: 
 
 
2021. augusztus 2-án 04.00 órától az Angliába történő beutazáskor azon sárga kategóriás európai országokból (jelenleg Magyarország is ide tartozik)  és az USÁ-ból érkezők számára, akik az FDA és EMA  (USA és Európai Gyógyszerügynökség)  által engedélyezett vakcinával teljes oltottsággal rendelkeznek,  megszűnik a karantén kötelezettség.(Így a bejelentett könnyítések a Sinopharm és Sputnik V vakcinákkal beoltottakra nem vonatkoznak.)
 
Az oltottak számára megszűnik az érkezés előtt 72 órán belüli tesztkötelezettség, DE marad  a belépést követő 2. napon végzett PCR-teszt, és a Passenger Locator Form kitöltése továbbra is előírás. Ugyanilyen feltételekkel történő beutazási könnyítést jelentett be a skót kormány is, Skóciára vonatkozóan, 2021. augusztus 2-tól. 
 
A beutazást megelőzően kitöltendő, és annak visszaigazolása az országba való belépéskor -akár mobiltelefonról - bemutatandó (többek között a tartózkodás / karanténletöltés helyszínének megjelölését tartalmazó) online formanyomtatvány (Passenger Locator Form) az alábbi honlapon érhető el: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk. A Passenger Locator Form kitöltése kötelező minden külföldről beutazó személynek.
 
 
Angliában Október 4-től megszűnik a jelenlegi országbesorolás és csak  a vörös kategória marad meg. Október 4-től azok az oltottak, akiket az Eu és/vagy az USA által elismert vakcinával oltottak be és az utolsó dózist követően eltelt 14 nap, és  nem vörös kategóriába sorolt országból érkeznek, indulás előtt nem kell tesztelniük.  Marad azonban az érkezést követő 2. napon saját költségen elvégezendő PCR teszt kötelezettség.
Az enyhités jelenleg Angliára vonatkozik, Skócia, Wales és É-Irország saját hatáskörben dönt, hogy bevezetik-e az enyhítéseket.
Anglia Október végétől tervezi az oltottak számára az érkezést követő 2. napon kötelező PCR teszt helyett az antigén teszt megengedését, és a PCR tesztre csak akkor lesznek kötelesek, ha az antigén tesztjük pozitiv. Ez jelenleg terv, nem lép még életbe
 

Svájc:

 

Megszűntek a korábbi svájci belépési, tartózkodási és munkaerőpiaci korlátozások minden EU és EFTA tagállammal szemben.

Negatív teszteredmény azoknak szükséges, akik nincsenek teljesen beoltva vagy nem tudják igazolni, hogy az elmúlt 6 hónapban átestek a COVID-19 fertőzésen, és
 
1. Repülővel utaznak Svájcba vagy
2. A beutazást megelőző 10 napban olyan országokban tartózkodtak, ahol veszélyes vírusvariánsok terjednek https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/liste.html#1333144106
 
A 16 év alatti gyerekeknek nem kell negatív koronatesztet bemutatniuk. Ők mentesülnek mind a repülőre történő beszállásnál, mind a svájci határbelépésnél a tesztkötelezettség alól.
 
Elektronikus vagy papíralapú nyomtatványt csak azoknak kell a beutazást megelőzően kitöltenie, akik repülővel utaznak Svájcba. A nyomtatványt azoknak is ki kell tölteni, akik a svájci repülőtérről átszállással tovább utaznak. A regisztrációs kötelezettség a gyerekekre is kiterjed, őket az együtt utazó felnőtt nyomtatványában is fel lehet tüntetni.
 
A nyomtatvány az alábbi négynyelvű oldalról tölthető le:   https://swissplf.admin.ch/home  
Az elektronikus nyomtatvány kitöltése után e-mailben QR-kódot küldenek, amelyet mobiltelefonra lementve vagy az igazolást kinyomtatva fel kell mutatni ellenőrzéskor.
 
 

Törkország


2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.
 
Az alább ismertetett regisztrációs kötelezettség a védettségi igazolvánnyal utazókra is érvényes!
 
A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező utasok az országba való belépést megelőző 72 órában elvégzett, negatív SARS-COV-2 PCR tesztet vagy a beutazást megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyorstesztet kötelesek bemutatni.
Ugyanez érvényes a törökországi repülőtereken keresztül tranzitálni szándékozó utasokra is!
 
Mindazonáltal az összes határátkelőhelyen belépni kívánókat szúrópróbaszerűen PCR-tesztnek vethetik alá.
  
2021. március 15-től a Törökországba légi úton belépni kívánó utasoknak az ún. „Utasinformációs űrlap” formanyomtatványt a járat indulását megelőző 72 órával online kell kitölteni a  https://register.health.gov.tr  oldalon keresztül. Az utazók ily módon már becsekkoláskor rendelkeznek regisztrációval és az ezt igazoló elektronikus (HES) kóddal, aminek – elektronikus vagy papír alapú – meglétét a légitársaságok ellenőrzik.
 
 
 

 

Megosztom a FaceBook-on!

 

ONLINE BIZTOSÍTÁS

Aegon Assistance - SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK
Telefon: 24 órás: 06/1/477-4700
Telefon: Biztositó ügyelet 06/1/465-3546

 

COVID kiegészités online nem lehetséges, ehhez kontaktálja irodánkat emailen vagy telefonon: booking.ticket@hunair.hu, 3630 6826698

ONLINE BIZTOSÍTÁS KÖTÉSE

REPÜLŐTÉRI PARKOLÁS

Amíg Ön utazik, autója biztonságáról folyamatos őrzés, elektronikus berendezések, kamerás figyelőrendszer gondoskodik az országban egyedüliként sérülés és lopás elleni biztosítással rendelkező Airport Hotel parkolójában. A parkoló és a terminálok között ingyenes transzfert vehet igénybe.

ONLINE FOGLALÁS