KAPCSOLAT

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

OKT
19

9  nagyvárosban okt 17-tól minimum négy, de valószínűleg hat hétig este 9 óra és reggel 6 óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét. A nagyvárosok az alábbiak: Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, és Montpellier.   Az este 9 óra utcán utcára lépőknek formanyomtatványon kell nyilatkozniuk a lakhelyelhagyás indokáról és idejéről.  Amennyiben valakinek a vonata vagy repülőgépe a kijárási tilalom idején érkezik vagy indul, akkor az érvényes jegyet kell az utcán járőröző rendőröknek igazoltatáskor felmutatni.  Az indokolatlanul az utcán tartózkodók első esetben 135 EURO-s bűntetést kapnak, Visszaesőként akár hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

 
SZEP
20

A 2020. évi 207.sz Magyar Közlönyben megjelent  432/2020 (IX.19) Kormány Rendelet módositja a 408/2020 Kormány Rendelet azonpontját, amely a hatósági karantén hosszára vonatkozik. A 432/2020 Korm Rendelet 2.§ -a a 14 napot 10 napra mérsékeli az uniós ajánlással összhangban.  

 
SZEP
09

A Budapest Airport  a határzár miatti  forgalom csökkenésre reagálva  lezárja a 2. terminál alábbi forgalmi területeit:

1. móló utasforgalmi területei,

2A Terminál utasfelvételi csarnok és érkezési oldal,

B oldali utasmóló indulási szintjének egy része.

Az induló utasok az utasfelvételt és a poggyászfeladást a 2B oldalon tudják elvégezni. A tranzitterületen a 2A és 2B Terminál (a fent felsorolt kivételekkel) és a SkyCourt utasforgalmi területei nyitva maradnak. Az érkező utasok a 2B Terminálon tudják elhagyni a repülőteret.

 
SZEP
05

A Kormány a 422/2020 (IX.4.) rendelettel  módosította a 408 (VII.31) korm Rendeletet. 

 

A legfontosabb enyhítések magyar állampolgárokra vonatkozóan: 

1. karantén szabályok:  Hazautazáskor a karantén kiváltására vonatkozó 2 db PCR teszt egyike lehet a schengeni országokban*, az USÁ-ban, vagy Kanadában elvégzett negativ teszt is, ha annak eredményét angolnyelvű igazolással igazolja.  Minden más országból hazajövet marad a régi karatén szabály.

 

A schengeni országok az alábbiak:Ausztria, Belgium,  Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lettország, Lengyelország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.  

 

*Az európai uniós tagországok közül NEM tagja: Bulgária, Ciprus, Horvátország, Irország , Románia,   (ezekből visszatérve továbbra is 2 db Magyarországon elvégzett negativ PCR teszt szükséges a karantén feloldásához)

1.2. Üzleti utazások:   Amennyiben a kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelyet hazaérkezéskor a belépéskor az utazó hitelt érdemlően igazolni tud, korlátozás nélkül beléphet.  Amennyiben az utazás célját illetően kétség merül fel, marad a karanténkötelezettség.

A külföldi állampolgárok számára vonatkozóan az országba való belépési tilalom alól kiveszi bizonyos feltételek teljesülése esetén az üzleti beutazókat, a sport és kultúrális rendezvényen résztvevőket és a a sport és kultúrális rendezvények nézőit.  További információ itt található: https://www.hunair.hu/index.php/repulojegy/heti-ajanlatok/601-magyarorszagi-beutazasi-szabalyok

 

 
SZEP
04

A világjárvány miatt az alábbi, 2020. szeptember 1- jén I. kategóriába átsorolt  országokba továbbra sem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást (utazásra nem javasolt térségek, I. kategória), de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik az. Amennyiben a felsorolásra kerülő országokba történő beutazás célja a meghatározott okok egyike, úgy az adott ország a beutazás szempontjából II. (fokozott biztonsági kockázatot jelentő) kategóriának minősül. Egyebekben marad I. kategória és a KKM nem javasolja az utazást

Az utazási tanácsok besorolás a magyar állampolgárok külföldre utazására vonatkoznak. Ez semmilyen módon nem érinti a Magyarországra való visszatéréskor a 408/2020. (VIII.30.) Kormányrendelet alapján fennálló karanténkötelezettséget, nem szünteti meg, illetve nem enyhíti azt.Utazásra nem javasolt ország (I. kategória) továbbá beutazási céltól függetlenül valamennyi ország, amely előzőekben nem került felsorolásra.
Az okok és az érintett országok felsorolását itt lehet megtekinteni: https://www.hunair.hu/index.php/repulojegy/heti-ajanlatok/483-covid19-kiutazasi-szabalyok
 
 
SZEP
01
Az alábbi kivételt ismertette Facebook oldalán a Külügyminiszter a 408/2020 Korm rendelet hatálya alól: (teljes rendeletet ld Magyarországi beutazás szabályoknál https://www.hunair.hu/index.php/repulojegy/heti-ajanlatok/601-magyarorszagi-beutazasi-szabalyok)

 
Túrista célú utazás esetén:
 
1/  csehek, szlovákok és lengyelek (V4 országok polgárai) beléphetnek Magyarországra, amennyiben rendelkeznek
- szállásfoglalással
- 5 napnál nem régebbi negativ PCR teszttel
 
2/ magyar állampolgárok ha Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából térnek vissza karantén kötelesek, de elegendő 1 db negativ PCR teszt a karantén feloldásának kéréséhez.
 

HUNAIR BLOG

A HunAir blogját azért hoztuk létre, hogy Ön mindig tájékozott legyen a légi utaztatások témakörében. Bejegyzéseink között beszámolunk a világ és a magyar légiutazást érintő legfrisebb híreiről informásióiról. Munkatársaink figyelemmel kisérik ezeket a történéseket és a lehető leggyorsabban eljuttatját Önhöz, mint blogbejegyzést!